Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2018 13:23

Τα σύμβολα ξεπερνούν τους διαχειριστές τους 

Γράφτηκε από τον

Τα σύμβολα ξεπερνούν τους διαχειριστές τους 

"Πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων" είχε δηλώσει ο αείμνηστος Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν και το απρόοπτο με το νεκρό περιστέρι στα Θεοφάνια φαίνεται ότι δικαιώνει πλήρως τα λόγια του, καθώς το "ατύχημα" έχει πλήξει το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα περισσότερο από όσο τον έχει "τραυματίσει" όλα αυτά τα χρόνια η κριτική της αντιπολίτευσης και όλων των δημοσιολογούντων.

Βεβαίως ο κ. Νίκας είναι αρκετά έμπειρος και ευφυής ώστε να γνωρίζει ότι μόνο ο πανδαμάτωρ χρόνος μπορεί να θεραπεύσει τις πληγές που ανοίγει η λανθασμένη διαχείριση των συμβόλων και γι’ αυτό δεν θα πέσει στην παγίδα να ασχοληθεί με το θέμα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν κινδυνεύει όπως όλα τα δημόσια πρόσωπα να "κατακτήσει" την καταγέλαστη αθανασία, όπως εύστοχα την έχει χαρακτηρίσει ο Μίλαν Κούντερα, εξαιτίας ενός λάθους που μπορεί να νικήσει τον χρόνο και τις εφήμερες ειδήσεις που σβήνουν από τη μνήμη της κοινής γνώμης όσα δεν θέλουν να θυμούνται οι πολιτικοί. 

Ανεξάρτητα όμως από το αν θα διαγραφεί από τη συλλογική μνήμη, η έκταση που έλαβε το θέμα με το νεκρό περιστέρι αποδεικνύει ότι το αναγνωστικό και τηλεοπτικό κοινό έχει εκπαιδευτεί να καταναλώνει εύπεπτες παράξενες ιστοριούλες και γι’ αυτό δυσανασχετεί όταν "αναγκαστεί" να διαβάσει άρθρα σαν αυτό που γράφω και διαβάζεις. Ετσι λοιπόν ο καταναλωτής παράξενων ειδήσεων εκπαιδεύεται σιγά - σιγά στην αναζήτηση όχι μόνο παράξενων ειδήσεων αλλά και ιδιόμορφων αντισυστημικών ηγετών που υπόσχονται να σώσουν τον κόσμο μέρα - μεσημέρι με μαγικά νταούλια ή κουμπιά. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ανορθολογισμού και σε μια γιορτή που οι πολιτικοί πρωταγωνιστές έχουν μπερδέψει τα Φώτα του Διαφωτισμού με τα Φώτα της Ορθοδοξίας, δεν είναι καθόλου παράξενο που οι πολίτες επιλέγουν να ασχοληθούν με το νεκρό περιστέρι και όχι με τις δηλώσεις για το όνομα του ακατονόμαστου κράτους, το οποίο οι Ελληνες συνηθίζουν να αποκαλούν με το όνομα της πρωτεύουσάς του. Ετσι κι αλλιώς στο βασίλειο του ανορθολογισμού θα υπάρξουν και άλλες "γιορτές" που οι πολιτικοί αντί για περιστέρια θα κρατούν λάβαρα και θα αμολούν... γεράκια, προκειμένου να πείσουν το αναγνωστικό και τηλεοπτικό κοινό ότι είναι πιο πατριώτες από τους υπόλοιπους και άρα άξιοι να βαρούν τα νταούλια στις αγορές, την ώρα που άλλοι παράξενοι ηγέτες θα παίζουν με τα κουμπιά των πυρηνικών κεφαλών. Και το Πνεύμα εν είδει νεκρής περιστεράς εβεβαίου του λόγου το ασφαλές. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2018 13:43